Derfor bør du riste dine kaffebønner selv

Derfor bør du riste dine kaffebønner selv

18. marts 2020 Slået fra Af Bounivers

Du kan spørge en hvilken som helst kaffefanatiker¨, om de vil have en kop hjemmeristet kaffe, og du ville få et ja. Men hvorfor egentlig kaste sig ud i at riste bønnerne og ikke mindst sætte sig ind i hvordan man gør? Nogle synes det er sjovt, og andre kan godt lide at have kontrol over deres egne bønner. Du kan i hvert fald regne med at få et friskere resultat, end hvis du køber bønnerne i supermarkedet. Dette tiltrækker mange, fordi de synes, smagen bliver bedre af det. Når du har ristet bønnerne. skal du selvfølgelig også have en god kaffemaskine til at lave dem om til kaffe, da dette gør smagen ekstra god.

Sådan rister du selv

Når du skal til at riste dine egne bønner, skal du først finde ud af, hvor meget du vil riste dem. Det giver nemlig forskellig smag i bønnerne, alt efter hvor lang tid du rister dem. Jo mere du rister dem, jo bitre bliver de. Når du har ristet dem, kan du med fordel også lade dem ligge i 3 – 4 dage. Dette skyldes, at bønnerne under ristningen opbygger CO2, og dette påvirker smagen meget. Når bønnerne er i gang med at blive ristet, skal du lytte efter ’knæk’, som indikere hvor lang tid de skal have.

’knæk’ guide

På knækkene kan du høre, hvor meget de er ristet. På den måde kan du finde ud af, hvornår du skal tage dem af varmen.

  • Slutningen af knæk 1: En lys brun farve med en høj syrlighed

  • Lidt tid efter knæk 1: Tør og rynket. Mindre syrlig med en sød undertone.

  • Mellem knæk 1 og 2: Tydelig sødme og syrligheden er lav.

  • Før knæk 2: En smule bitter med en svag syrlighed.

  • Ved knæk 2: Stærk bitterhed og ingen syrlig smag.