Gode råd til at anlægge køkkenhave i højbed

Gode råd til at anlægge køkkenhave i højbed

8. juni 2020 Slået fra Af nicolai

Sommeren er lige om hjørnet, og kunne det ikke være lækkert, hvis du i år havde muligheden for at hente mad fra din egen have?

Der er noget lækkert i at komme tæt på naturen og se ens vares ophav – i dag er vi jo i de fleste tilfælde taget langt fra den oplevelse, hvor frugten eller grøntsagen plukkes.

 

Find et godt sted i haven

Når man skal gro grønt i haven, er det nødvendigt, at man kigger efter et sted, de kan trives godt. Det kan være et sted i haven, hvor der er god mulighed for sol og måske også et sted, hvor det ikke blæser for meget.

En anden fordel ved at vælge græsplænen som lokation er, at det som regel kun er græs, der skal fjernes, inden højbedet skal monteres. Det kan selvfølgelig være, du er ude for et tilfælde, hvor der står et træ lige dér, højbedet ville have haft den perfekte placering.

Er det tilfældet, så bestil professionel træfældning. Der er intet træ, der skal stå i vejen for din køkkenhavedrøm!

Kvæl græsset

Det er vigtigt, at du kvæler græsset, inden du begynder at bygge dit højbed ovenpå. Dette er dog heldigvis ligetil. Du skal blot tage lyset fra det ved at dække overfladen – f.eks. med pap.

 

Byg eller bestil

 

Om du skal bygge eller bestille dit højbed, kommer helt an på dit kompetenceniveau i “gør-det-selv”. Det er naturligvis lettest at bestille et, men der er også noget fedt ved selv at have banket brædderne sammen.

 

Hvad skal der sås?

Det mest spændende du skal tage stilling til i forbindelse med din montering af højbed, er, hvilke grøntsager du ønsker at så. Hvis du ikke har meget erfaring med at dyrke grøntsager, kan det være en god idé at starte ud med nogle af de “lette” sager, dvs. Dem, der ikke kræver for meget pleje og pasning. Fx er det let at få ting som salat, gulerødder, krydderurter, rødbeder og bønner til at gro. Det kan jo være en start. Og husk: Der skal helst gå mellem 3-4 år, før du planter en grøntsag det samme sted.