Tips & Tricks

Hvordan slipper du af med bananfluer?

De fleste vil gerne undgå bananfluer i hjemmet. Det er dog ikke alle, der ved, hvordan de får bananfluer væk. Det kan du heldigvis blive klogere på i denne artikel.

Bananfluer er også kendt under andre navne. Det inkluderer blandt andet eddikefluer, vinfluer og frugtfluer. De har fået netop disse navne, fordi de indikerer, hvilke madvarer fluerne tiltrækkes af. Mere specifikt, så tiltrækkes de hovedsageligt af gæret frugt og grøntsager.

Vil du gerne undgå bananfluer i hjemmet, skal du derfor starte med at fjerne de ting, der tiltrækker dem, fra din bolig. Som angivet herover, så er det hovedsageligt gæret frugt og grøntsager, der er synderen.

Hvornår kommer bananfluer primært?

Bananfluer kan komme hele året. De er dog hovedsageligt et problem i løbet af sommeren. Det topper typisk i august, hvor det er noget, du skal være særligt opmærksom på. Derfor er det også i sommerperioden, de fleste oplever et stigende problem med bananfluer i hjemmet.

Typisk vil fluerne forsvinde i takt med køligere vejr. Det betyder dog ikke, du ikke vil plages af de gulligbrune fluer, hvis du har tiltrækkende liggende fremme i køkkenet.

Hvorfor kommer bananfluer?

Bananfluer tiltrækkes af flere ting. Det er dog typisk rester af mad- og drikkevarer. Det er også derfor, det ofte er i køkkenet, man har problemer med den lille flue.

Har du problemer med bananfluer, så forårsages problemet af, at du har én eller flere af deres foretrukne retter stående fremme. Det er derfor, det første skridt altid er, at fjerne disse fra hjemmet.

De tiltrækkes langvejs fra og er særligt glade for følgende:

 • Gærende grøntsager eller frugt.
 • Kartoner eller flasker, der indeholder små sjatter af vin, mælk, øl eller eddike.
 • Flasker eller tuber med resten af ketchup.
 • Små som store glas med resten af enten marmelade, rødbeder, asier eller syltede agurker.

Hvordan slipper jeg af med bananfluer?

Der findes mange løsninger til dit bananflue-problem. Her finder du fire gode forslag til, hvordan du nemt og effektivt kan få bananfluer væk.

Der findes flere måder hvorpå du kan slippe af med bananfluer i hjemmet. Til en start bør du fjerne de ting, der tiltrækker dem. Dernæst kan du gøre brug af én af de fire forslag, du kan læse mere om herunder. De er alle fire meget effektive:

1. Folie-fælde

En effektiv løsning er at lave en folie-fælde. Det er oven i købet også nemt. Det eneste, du skal gøre er, at hælde lidt eddike, øl eller rødvin i en skål. Herefter skal du dække skålen til med plastikfolie. I folien skal du lave et par små huller med.

De er blot 3-4 mm. lange og endnu smallere. De kan derfor godt finde vej ned til væsken. Tværtimod, så vil det være noget nær umuligt at komme op igen. Det er derfor, det er så effektiv en løsning.

2. Eddike og opvaskemiddel

Vælger du løsningen med eddike og opvaskemiddel, skal du hælde en smule eddike og et par dråber opvaskemiddel i en skål. Fluernes vil tiltrækkes af lugten fra eddiken, men på baggrund af opvaskemidlets evne til at ændre overfladespændingen, vil fluerne drukner.

3. Kegle-fælde

Tag et glas, bland eddike og en smule moden frugt i bunden, og lav herefter en kegle af papir. Den smalle ende skal placeres lige over væsken. Det sikrer, at fluerne har nemt ved at finde vej gennem keglen. Samtidig medfører det, at det er svært at komme op af glasset igen, fordi keglen blokerer.

4. Mælk, sukker og peber

En lettere utraditionel, men dog effektiv løsning er, at blande et stort glas mælk, 100 g. rørsukker og 50 g. fint peber i en gryde. Lad det derefter simre i ca. 10 min. og hæld det over i en skål. Fluerne tiltrækkes af blandingen, men sidder fast i den klistrede væske. Brug helst en gammel skål til dette.

Virker insektspray mod bananfluer?

Bananfluer kan godt bekæmpes med insektspray, såfremt det er en spray, der er beregnet til flyvende insekter. Den vil faktisk være effektiv over for bananfluerne. Ulempen er dog, at den skal bruges hyppigt, da en sådan spray har en kortvarig virkning.

Du kan købe insektspray i de fleste byggemarkeder og i enkelte supermarkeder. Når du bruger insektspray, er det vigtigt, du nøje følger brugsanvisningen. I modsætning til førnævnte løsninger, så er dette en relativt kortvarig én af slagsen. Benyt derfor ovenstående alternativer i stedet.

Kan en kødædende plante spise bananfluer?

En kødædende plante kan også bruges mod bananfluer. Det kan f.eks. være en soldug, da denne godt kan spise bananfluer og andre mindre insekter i et drivhus, vindueskarm eller lignende. Det er dog ikke en effektiv løsning, da plante blot vil gøre kål på et par enkelte fluer. Det er derfor blot ment som et sjovt indslag.

Kulden kan gøre det af med bananfluer

Er du én af dem, der er plaget af den irriterende lille flue, så er der gode nyheder, hvis du har svært ved at slippe af med dem. I takt med at efteråret overtager for de sidste solstråler, falder antallet af bananfluer nemlig også. De er nemlig ikke glade for kulde.

Når temperaturen falder til under 12 grader, begynder generationstiden at være på nær en måned. Det betyder at det meste af den rådne frugt vil være forsvundet. Det betyder også, at deres fødegrundlag forsvinder. Når temperaturen falder til under fem grader, går de fleste hen og dør.

Ekstra varm sommer kan også have en betydning

Det har betydning for antallet af bananfluer, hvis sommeren er ekstra varm. Bananfluelarverne kan nemlig ikke udvikle sig, hvis det ikke er tørt. Vender fugten tilbage og det oven i købet også er varmt, så skabes der ideelle forhold for udvikling af bananfluer og deres larver.

Thomas Pape, som er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, forklarer desuden at varme og fugt giver bananfluelarverne kraftigere gæring, hvilket hjælper dem med at udvikle sig. Uheldigvis for danske boligejere og -lejere, så medfører det en masseproduktion af de små fluer.

Som tidligere angivet, så vil de typisk være at finde i vores køkkener. De kan dog også tiltrækkes af lys udefra, hvorfor du sommetider også vil kunne finde dem i vindueskarme. Desværre kan de trænge ind gennem selv de mindste sprækker i huse eller lejlighed.

Det hjælper derfor ikke at holde døre og vinduer lukkede. Sørg i stedet for at lufte regelmæssigt ud, så du får en god, sund luftcirkulation i hjemmet – det er du bedre tjent med.

Forebyg bananflueinvasion i hjemmet

Bananflue forebyggelse
Den bedste måde at slippe af med bananfluer er, at forebygge dem – så dukker de nemlig ikke op. Hvis de gør, så er det i mindre antal.

Vil du gerne sikre, du ikke skal allokere tid til at lave en bananflue-fælde i din sommerferie, så forebyg invasionen allerede nu. I denne sammenhæng er der flere ting, du kan gøre. Det vigtigste er dog, at du fjerne de ting, der tiltrækker dem, og som de lægger æg i. Du bør derfor skille dig af med følgende:

 • Stødt frugt og grønt: Du må aldrig ikke efterlade stødt frugt og grønt fremme i køkkenet.
 • Vin- og ølflasker: Sørg for at fjerne tomme vin- og ølflasker fra boligen – og gerne hurtigst muligt!
 • Affaldsbeholder og kompost: Dine udendørs affald- og kompostbeholdere skal lukkes til. Det er nemlig ét af de sted, de yngler mest i løbet af sommerperioden.
 • Syltetøjsglas: Skil dig hurtigst muligt af med tomme glas med syltetøj, asier osv. De fyldte beholdere skal altid lukkes tæt til.
 • Frugtskrald: Du skal fjerne frugtskrald som kernehuse, banan- og æbleskræl samt frugtsten med rester af frugtkød hurtigst muligt. Smid dem helst i affaldsbeholderen udenfor.
 • Affaldsbeholder: Det er vigtigt, du tømmer dine affaldsbeholdere jævnligt. Det anbefales ligeledes, at de renses efter hver tømning, så ikke tiltrækker frugtfluerne.
 • Køkkenklude: De fleste er gode til at huske det. Er det noget, du glemmer, så bliv bedre til at udskifte klude og svampe i køkkenet. De yngler nemlig også på sure klude og svampe.

Forebyg med hyppig rengøring og opvask

Har du ikke en opvaskemaskine, så er det vigtigt, du vasker op med det samme. Det er særligt vigtigt, hvis der står glas med vin- eller juicerester. Står en sådan opvaske fremme for længe, kan det tiltrække bananfluer i massevis.

Du bør kontinuerligt gøre køkkenet grundigt rent. Du skal være særligt omhyggeligt mht. madrester i vasken, ved kogepladerne, under komfuret og i køleskabet. Sørg også for at rester fra indtørret juice o.lign. fjernes.

Information om bananfluer

Der findes mange hundrede arter af bananfluer. Det er dog kun et fåtal af dem, der lever indendørs. De voksne fluer er relativt nemme at kende. De er mellem 3 og 4 mm. lange og gulligbrune. De fylder typisk på en stilfærdig, svævende måde, der er nem at genkende.

Larverne er derimod mellem 4 og 5 mm. lange og er hvidgule maddiker. Pupperne kan bedst sammenlignes med små brune frø.

Biologi og skade

De voksne fluer kan tiltrækkes langvejs fra. De hunlige fluer kan lægge ca. 25 æg om dagen og op til 200 i løbet af sit liv. Efter ca. et døgn kan de små larver kravle ud af ægget og søge ned i maden. På blot 4 til 5 dage bliver de fuldvoksne og kan begynde at forpuppe sig. I løbet af de næste 3 til 4 dage bliver de fuldvoksne.

De kan begynde at lægge æg allerede, når de er 24 timer gamle – altså som fuldvoksne fluer. Under gunstige omstændigheder kan de derfor færdiggøre hele deres udvikling på blot 10 dage. Indendørs kan de endda yngle hele året rundt, og ikke kun i løbet af sommeren, som mange tror.

Forveksl ikke bananfluer med sørgemyg

Vær dog opmærksom på, at det kan være, at det ikke er bananfluer, men derimod sørgemyg, din bolig er plaget af. Inden du igangsætter fælder eller forebyggelse, så er det vigtigt, du er sikker på, hvilken af de to insekter, der er tale om. En sørgemyg vil nemlig ikke hoppe i samme fælder som en bananflue.

Sørgemyg er dem, du kan se, flyve op fra dine planter, når du vander dem. De er en kende mere spinkle i deres opbygning end en flue. Forskellen er dog ikke nem at se, hvis ikke de studeres under et mikroskop. Disse myg gør ingen skade, men er glade for planter, der har fået lidt for meget vand.

Er du ramt af en større invasion af sørgemyg, så er løsningen at benytte pesticider. Hvis du ikke ønsker at bruge pesticider, så er der ikke andre muligheder end at lade planterne tørre ud i en periode. Begge løsninger kan dog sagtens fungere.

Kilde og henvisninger: