Vinkaraffel Test – Find den bedste vinkaraffel

Vinkaraffel Test – Find den bedste vinkaraffel

6. februar 2019 0 Af nicolai

Ved brug af en karaffel opnås flere ting. Først og fremmest fjernes bundfaldet ved overførsel fra flaske til karaffel. Selve dekanteringen er oprindeligt tiltænkt at fjerne bundfald. Det er dog også en glimrende måde at ilte vinen. Dekantering kan være besværligt, men med en vinkaraffel bliver det pludselig legende let – derfor er det også en god investering.

Du bør påbegynde dekantering cirka to timer før den serveres. Det kan dog gå, at dekanteringen startes en halv time inden. Bedste resultat opnår du dog ved at starte i god tid. Er du på udkig efter en vinkaraffel, så er du kommet til rette sted. I vores vinkaraffel test har vi undersøgt et stort udvalg af karafler, og har ud fra dette valgt de bedste vinkarafler.

Holmegaard Cabernet Vinkaraffel

Forhandler Pris Information
200 DKK Se produkt
299 DKK Se produkt
Holmegaard Cabernet Vinkaraffel

Smuk, mundblæst vinkaraffel designet af Peter Svarrer for Holmegaard med et elegant design og stor iltningsevne

En vinkaraffel behøver ikke at være visuelt kedelig. Det viser Holmegaard med deres mundblæste Carbernet-karaffel. Du kan derfor servere din vin i en smuk karaffel, som ikke blot giver en sublim dekantering og iltning af vinen, men også har et smukt udseende. Med en Cabernet fra Holmegaard er du sikret, at få det fulde potentiale frem i den givne vin.

Denne karaffel egner sig ikke blot til iltning af de mere kraftige årgangsvine med stor styrke. Den kan også bruges til yngre hverdagsvine, der skal have lidt hjælp til at udfolde smag og duft. Den slanke hals og runde krop lader såvel årgangsvin som hverdagsvin ilte langsomt, så det bedst mulige resultat – og det kan sagtens smages, når du nyder vinen.

Designet af den prisvindende designer Peter Svarrer

Karaflen har den prisvindende designer Peter Svarrer designet for Holmegaard. Den går selvfølgelig i spænd med de øvrige karafler og glas i den smukke Cabernet-serie. Der findes mange karafler, der har en imponerende effekt på vinen, og for alvor hjælper med at få vinens smag til at udfolde sig, men få kan dog gøre det på lige så smuk vis som denne.

Du får derfor en unik, mundblæst vinkaraffel, som kan bryste sig af et slankt, karakteristisk og klassisk design. Derfor egner den sig ikke blot til selve dekanteringen og iltningen, men vil også pryde ethvert spisebord som et sandt unikum af en karaffel. Derfor er Holmegaard Cabernet også blevet én af de mest populære vinkarafler på det danske marked.

Detaljer:

 • Kapacitet: 170 cl.
 • Højde: 19,4 cm.
 • Dybde/Længde: 19,4 cm.
 • Bredde: 24,4 cm.

Georg Jensen Sky Vinkaraffel

Forhandler Pris Information
711 DKK Se produkt
Georg Jensen Sky Vinkaraffel

Sky-vinkaraffel fra Georg Jensen designet af Aurelien Barbry udført i håndlavet glas fra Portugal med fokus på maksimeret dekanteringen

Stilren og tidløs vinkaraffel fra danske Georg Jensen. Karaflen har fået navnet Sky og er fremstillet af glas, rustfrit stål og silikone. Denne kombination af materialer skaber ikke blot et stilfuldt udtryk, som Georg Jensen-brandet altid har været stillet garant med. Materialevalget er også hovedårsagen til, at funktionaliteten af denne vinkaraffel er helt i top.

Der er tale om en karaffel, der er blevet designet og udformet med et særligt fokus på omtanke og omhu. Den er skabt som en sand hyldest til vinelskeren, der ønsker at servere sin vin på ultimativ vis, men dog uden, at det medfører, at du er nødt til at gå på kompromis med selve iltningen. Derfor er det også en rigtig god vinkaraffel, Georg Jensen har lavet.

Ergonomisk design, der ligger godt i hånden

Ikke nok med, at det er en vinkaraffel, der har et yderst smukt og æstetisk udseende, der vil tage sig godt ud i ethvert henseende, så har karaflen også et ergonomisk design. Det medfører, at den ligger godt i hånden, når der skal skænkes vin. Det er lige så vigtigt som både udseende og evnen til at ilte vinen, at den føles godt, når du skal hælde vin i glasset.

Man behøver blot at kaste ét blik på Sky-karaflen fra Georg Jensen, før du opdager, at det er en elegant vinkaraffel, hvor der ikke er sparet på noget. Hvis du gerne vil have én af de mest elegante og raffinerede vinkarafler på markedet, så er Sky fra Georg Jensen et godt valg. Glasset er håndlavet i Portugal, og er bestemt lige så skønt at røre ved som at se på.

Detaljer:

 • Kapacitet: 0,75 cl. på sit bredeste punkt
 • Højde: 231 mm.
 • Diameter: 195 mm.

Le Creuset WA-146 Vinkaraffel

Forhandler Pris Information
619 DKK Se produkt
Le Creuset WA-146 Vinkaraffel

En smuk vinkaraffel fremstillet i blyfrit kristal med kapacitet til to flasker vin uden at tabe iltningseffekt

Med en Le Creuset WA-146 får du ikke blot en smuk måde at servere vin på. Du får også en perfekt måde at ilte din vin på. Når du ilter din vin før servering ved hjælp af en karaffel som WA-146 fra Le Creuset, så får du den bedste smag og aroma frem i vinen. Derfor er det også en rigtig god investering, hvis du er hyppig vindrikker og sætter pris på god smag.

Hele karaflen er fremstillet i blyfrit krystal og er derfor af høj kvalitet. Det kan også mærkes, når du løfter karaflen. Én af de klare fordele ved en vinkaraffel på denne størrelse er, at den kan rumme hele to flasker vin. Det kan du takke den store kapacitet på 1,5 liter på. Du kan derfor sagtens bruge La Creuset WA-146 til at ilte rødvin til en større forsamling.

Nem og elegant måde at ilte vin

Der findes flere måder at ilte vin på. Der er dog ikke mange måder, der er lige så elegant som at ilte vinen ved hjælp af en smuk vinkaraffel som denne fra Le Creuset. Ilting af din vin bør især ske, hvis der er tale om en ung rødvin eller en vin, der har mange tannniner. Uanset hvilken type vin, du ønsker at ilte, så kan du bruge denne karaffel til formålet.

Vinkaraflen kan bryste sig af en flot, afrundet kant, der gør det nemt at servere vinen direkte fra karaflen. I og med, at den har et gennemsigtigt design, så er det muligt at følge vinens farver og nuancer ved servering, men også i løbet af selve iltningsprocessen. Hvis du ved, du ofte får gæster og har brug for stor kapacitet, så er dette en oplagt vinkaraffel.

Detaljer:

 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Garanti: 5 år
 • Opvaskemaskine: Håndvask anbefales

Holmegaard Perfection Vinkaraffel

Forhandler Pris Information
289 DKK Se produkt
399 DKK Se produkt
Holmegaard Perfection Vinkaraffel

Perfection-vinkaraffel fra Holmegaard designet af Tom Nybroe med fokus på smukt design og en professionel dekantering af enhver vin

Holmegaard Perfection er – som navnet også antyder – en vinkaraffel, der på alle punkter er perfekt. Det er et godt valg for alle, der ønsker at kunne nyde et godt glas vin, der har fået lov til at ilte i en karaffel. For at få fulde potentiale frem i din vin, så er der ikke nogen vej udenom, at du skal bruge en god vinkaraffel til både iltning og dekantering af din vin.

En professionel og korrekt dekantering kan endda få selv en ung hverdagsvin til at åbne op for sine smagsnuancer, og dermed også hæve sig over sit prisniveau. Du er sikret, at du får en korrekt dekantering ved brug af Perfection fra Holmegaard, som er designet af danskeren Tom Nybroe, der selv er stor vinentusiast og desuden også importerer vin.

Designet til at sikre korrekt dekantering

Perfection-karaflen har en tragt med en stor åbning og en smal hals. Det betyder, at du kan hælde vinen ned langs halsen, som sikrer, at den slynges rundt med centrifugalkraft og herefter lægger sig i et millimeter-tyndt lag, når den løber ned langs undersiden af karaflen. Det er med til at sikre, at din vin bliver perfekt iltet – og derfor perfekt serveret.

Som følge af fordybningen i bunden, som ikke blot er til af udseendemæssige årsager, så er det både let at holde på og skænke af karaflen. Boblen er desuden med til at modvirke, at vinen ender med at overilte, eftersom overfladen bliver mindre, des mere vin, der skænkes og boblen bliver mere fremtræden. Perfection-karaflen kan indeholde op til 2,2 liter.

Detaljer:

 • Designer: Tom Nybroe
 • Materiale: Glas
 • Kapacitet: 220 cl.
 • Højde: 27 cm.

Lyngby Melodia Vinkaraffel

Forhandler Pris Information
300 DKK Se produkt
399 DKK Se produkt
Lyngby Melodia Vinkaraffel

Smuk og retroinspireret vinkaraffel fra Lyngby Glas fremstillet i transparent miljøglas, som tåler opvask i maskine

Hvis du gerne vil servere din vin i en smuk vinkaraffel, så er Melodia fra Lyngby et kig værd. Det er en rigtig flot vinkaraffel med et klassisk design. Den er udført i transparent miljøglas, som produceres i en helt unik proces, hvor en blyfri glasmasse bearbejdes på særlig vis. Dette medfører ikke blot, at den bliver mere klar, men også mere hærdet og holdbar.

Det betyder, at det også er en karaffel, der faktisk kan vaskes i din opvaskemaskine. Selve fremstillingen af Melodia-karaflen foregår selvfølgelig efter den europæisk standard ISO/PAS IWA 8:2009 – det er dog en god idé, at du holder dig til at vaske ved lav temperatur og et kort program. Det viser dog at karaflen er af høj kvalitet og har et unikt udseende.

Vinkaraffel med smukt og klassisk design

Hvis du er typen, der godt kan lide et klassisk design, og ikke er så meget til det moderne design, du f.eks. får, hvis du vælger en karaffel som Cabernet fra Holmegaard, så er det en oplagt idé, at du tager et kig nærmere på Melodia, der ikke blot er en vinkaraffel, men faktisk en hel serie af glasprodukter fra Lyngby, der har et klassisk, elegant udseende.

Melodia-serien fra Lyngby Glas kan bryste sig af, at have et helt unikt design, som du tydeligt kan se, at der er blevet hentet inspiration til fra de klassiske krystalglas. Det er nemlig let at se i de eksklusive og retromoderne produkter, der er en del af Melodia-serien. Det er naturligvis også noget, der gør sig gældende for denne smukke Melodia-vinkaraffel.

Detaljer:

 • Kapacitet: 1 liter
 • Materiale: Krystal
 • Opvaskemaskine: Ja

Vacu Vin Swirling Vinkaraffel

Forhandler Pris Information
699 DKK Se produkt
Vacu Vin Swirling Vinkaraffel

Moderne og helt unik vinkaraffel med en smart drejeform i kork, der gør det nemmere at ilte din vin

Hvis du gerne vil have en vinkaraffel, der kan bryste sig af, at have et funktionelt og iøjnefaldende design, så bør der ikke herske tvivl om, at du skal kaste et blik på denne hvirvlende karaffel fra det hollandske brand, Vacu Vin. Den er udstyret med en yderst smart drejeform, der er lavet i kork, som giver karaflen et mere rustikt look, som er rigtig flot.

Det giver dig rig mulighed for at ilte din vin på en både sjov og enkel måde. Det er også et bevis på, at du sagtens kan få en vinkaraffel, der både har et smukt og anderledes design, uden det er noget, der går på kompromis med dens evne til at ilte og dekantere din vin – og så er der ikke mange, der kan hamle op med designet på Swirling-karaflen fra Vacu Vin.

Få vinen til at rulle med et enkelt skub

Med en karaffel som denne er det muligt for dig at give karaflen blot et enkelt skub, for at få vinen til at dreje og rulle, så derfor bliver den også iltet rigtig godt. Det er i denne sammenhæng, at drejeformen i kork for alvor kommer til sin ret, da det er nemt at sætte gang i iltningen. Det er også derfor, at det primært er korkformen, der bliver fremhævet.

Ikke nok med, at der er tale om en vinkaraffel, der har en funktionalitet, der er helt i top, hvorfor den leverer en sublim iltning og dekantering af din vin hver gang, så har den også et smukt og unikt udseende. Dens udseende gør, at den vil pynte på ethvert bord med dens eksklusive og moderne look, hvilket hurtigt vil gøre den til et samtaleemne ved bordet.

Detaljer:

 • Materiale: Glas og kork
 • Dimensioner: 22,8 cm. x 28,4 cm. x 22,8 cm.
 • Vægt: 1,2 kg.

Orrefors Divine Vinkaraffel

Forhandler Pris Information
799 DKK Se produkt
Orrefors Divine Vinkaraffel

En yderst elegant vinkaraffel, der er designet af Erika Lagerbielke som gave til det svenske kronprinsepar.

Der skal ikke herske tvivl om, at Divine fra Orrefors er en yderst elegant vinkaraffel. Den har et smukt udseende, der endda læner sig op af det royale. Det er ikke kun som følge af udseendet, at den virker en kende royal, for det er faktisk en karaffel, der er designet til den svenske regerings bryllupsgave til kronprinseparret Victoria og Daniel tilbage i 2010.

Designeren bag vinkaraflen (og den resterende del af den imponerende Divine-kollektion fra Orrefors) er den anerkendte Erika Lagerbielke. Det er blandt andet også hende, der står bag den prisbelønnede Intermezzo-kollektion, som også er fra Orrefors. Det bevidner naturligvis om, at det er en talentfuld designer, der står bag denne vinkaraffel.

Håndlaves i Småland

Der er ikke mange karafler, der kan bryste sig af, at være håndlede. Én af dem, der kan er Divine fra Orrefors, der håndlaves i Småland. Den er selvfølgelig fremstillet af ægte krystal, så der er garanti for en høj kvalitet. Selve de små detaljer i krystal, der sidder på halsen af karaflen, er blevet sat på i hånden af de kompetente håndværkere i Småland.

Karaflen har også en rigtig god størrelse, da dens kapacitet lyder på 1 liter. Derfor kan den sagtens ilte og dekantere en hel flaske ad gangen. Hvis du er én af de personer, der godt kan lide at føle dig lidt royal, så skal der ikke herske tvivl om, at Divine fra Orrefors og Erika Lagerbielke er den helt rette vinkaraffel for dig – og så er prisen endda ganske fair.

Detaljer:

 • Materiale: Krystal
 • Dimensioner: Ø: 21 cm. x H. 28,5 cm.
 • Kapacitet: 1 liter

Hvad betyder dekantering?

Når en vin hældes fra dens bundfald, bruger man typisk en vinkaraffel. Her åbnes vinflaskens, karaflen vippes på skrå og vinen hældes nænsomt over i karaflen. Under flaskens skulder bør du placere en kraftig lyskilde, så du kan holde øje med, om bundfaldet langsomt nærmer sig flaskens skulder. Når det sker, så stander du processen – dét er dekantering.

Se mere i videoen herunder om, hvordan du skal dekantere din vin:

Hvorfor bør jeg dekantere vin?

Man dekanterer en vin, så man kan nyde den uden at få bundfald mellem tænderne. Det føles ganske vidst blot som fint sand og er harmløst, men en vin nydes dog bedre, hvis der ikke er bundfald med. Det er dog typisk ældre vine, man dekantere, da bundfaldet dannes over tid. En flaske vin bør stilles op ca. 1 døgn, før den skal hældes over i en vinkaraffel.

Når du dekanterer en vin, så skiller du vinen fra bundfald. Det kan derfor også næsten beskrives som omhældning af vin. I samme proces udsætter du naturligvis også den respektive vin for ilt, hvilket også er én af årsagerne til, at du bør investere i en vinkaraffel. Iltning af vinen er nemlig også vigtigt og er én af vinkaraflens hovedformål.

Hvorfor ilter man vin?

Der findes visse vin, der har brug for luft, for at åbne sig smagsmæssigt. Det er særligt unge vine med god kraft, der har behov for dette. Derfor er det ikke nok, at du blot åbner vinene en time før servering. Der skal mere til end dette. For at sikre, at en vin ilter ordentligt, skal den gerne have så stor en overflade som muligt, da det er kontakt med ilten, der får vinens aromaer til at fordampe.

Der findes mange unge vine, der har en masse saft og kraft i sig, og for visse af dem er det en klar fordel, at de får lov til at åbne sig inden de serveres. Du kender sikkert til, at smagen kan ændre sig i et glas vin, hvis det får lov til at stå lidt – det er præcis det samme, der sker i en vinkaraffel, men her er det muligt at åbne op for smagen

Hvis du ikke har erfaring med brugen af en vinkaraffel og ikke ved, hvor længe vinen skal stå, så kan du med fordel gøre brug af den gængse tommelfingerregel, der hedder, at en times tid på karaflen er godt for de fleste vine. Alle vine har godt af, at ilte, så derfor bør du også vænne dig til at bruge en vinkaraffel, da det vil give dig nogle større vinoplevelser.

Kilder: