Vorwerk Kobold VR200 – Test & Anmeldelse (2019)

Vorwerk Kobold VR200 – Test & Anmeldelse (2019)

18. marts 2019 0 Af nicolai

Bedømmelse

En smart og kraftfuld robotstøvsuger, der kan klare det meste. Neato, som Vorwerk Kobold VR200 deler teknologi med, giver bedre værdi for pengene.

Fordele

  • Fremragende kortlægning og navigation
  • Fornemme rengøringsresultater på alle gulvtyper
  • Lav højde, som giver adgang under møbler
  • Kontrol via fjernbetjening, app eller robot

Ulemper

  • Dyrere end tilsvarende fra Neato
  • Relativt bred som besværlig navigation
Forhandler Pris Information
5.999 DKK Se produkt
6.399 DKK Se produkt

Det er ikke sikkert, du har hørt om Vorwerk. Det ændrer dog ikke på, at det er en stor virksomhed. Faktisk så stor en virksomhed, at de har købt Neato. De står dog også bag egne robotstøvsugere, hvilket blandt andet inkluderer Kobold VR200. Det er deres mest populære model, som også minder om Neato Botvac Connected.

Det er dog ikke nødvendigvis en skidt ting. Tværtimod, så står Neato bag nogle af de bedste robotstøvsugere på markedet. De byder på smart navigation og effektiv rengøring. Det kan Vorwerk Kobold VR200 også bryste sig af, men er niveauet det samme som eksempelvis Botvac Connected?

Kvalitet og design

Robotstøvsugeren er bygget på den distinktive D-form, der også er kendt fra Neatos modeller. Det betyder, den nemmere kan navigere rundt om og i hjørner. Udformningen er tynd, men dog relativt bred. Det står i kontrast til modeller som Dyson 360 Eye, der er en kende højere, men til gengæld også smallere.

Der er fordele og ulemper ved begge designtyper, hvorfor det i høj grad afhænger af personlige præferencer. Et lavere design betyder at VR200 har nemme ved at støvsuge under møbler end robotten fra Dyson. På den anden side kan dens bredere design betyde, at den ikke har så nemt ved at navigere i et smalt miljø.

På lige fod med andre typer robotstøvsugere, bruger Kobold VR200 en kombination af sugeevne og roterende børster til at opsamle skidt og støv. Børsten er ikke i samme bredde som robotten, hvorfor der er monteret roterende hjørnebørster på den forreste højre side, der fejer støv ind under robottens indsugning.

Ny firmware-opdatering giver WiFi-understøttelse

Ved lancering kunne denne robot ikke forbindes til internettet. Derfor kan du via berøringsfølsomme knapper og LCD-skærm tilgå alle dens funktioner. Det inkluderer alt fra opstart af en alm. rengøring til skemalægning. Det er simpelt, og derfor er det nemt at have med at gøre, når du først har lært systemet at kende.

Heldigvis er der efterfølgende blevet udsendt en firmware-opdatering, der har tilføjet Wi-Fi og kontrol via en app. Derfor er der ikke noget reelt behov for at bruge hverken knapper eller skærm på selve robotten. Det gør brugen mere simpel og intuitiv.

Én af de mest fremhævede ulemper ved designet fra Neato var, at det ikke var nemt at adskille håndtaget til at løfte robotten eller til at frigive beholderen. Det har Vorwerk heldigvis ændret på. Denne model er udstyret med et tydeligt håndtag og en separat knap til at frigive dens beholder.

Vorwerk Kobold VR200

Funktioner

Fra kontrolpanelet på fronten kan du starte en rengøring, hvor den støvsuger i så lang tid, batteriet tillader. Du kan også starte et Spot Clean, hvilket betyder, den rengør et område på (1,5 m. x 2 m.) Du kan opnå det samme via den medfølgende fjernbetjening, hvilket givetvis er en nemmere løsning.

Med fjernbetjeningen kan du også indstille robotten til Manual Mode. Det giver dig mulighed for at styre robotten via de fire knapper på fjernbetjeningen. Om end det er en sjov funktion, så er det næppe noget, du vil bruge i dagligdagen – det er ganske enkelt for besværligt.

Hvad der dog er mere brugbart er, at du med seneste firmware-opdatering kan få fuld kontrol over din robot via din smartphone. Det kræver dog, at det er en iOS- eller Android-enhed. Du får adgang til alle funktioner på robotten. Det inkluderer bl.a. de forskellige programmer samt simpel form for skemalægning.

Der er dog ikke understøttelse af hverken Amazon Alexa eller Google Home. Du kan derfor ikke starte robotten med en talekommando. Dertil er der ikke nogen IFTTT-understøttelse, der giver dig mulighed for at slukke robotten, hvis du får telefonopkald, som f.eks. i Neato Connected-serien.

Afspær områder med magnetbånd

Hvis der er områder, du ikke ønsker, din VR200 skal støvsuge (det kan f.eks. være et dyrt tæppe), så medfølger der magnetbånd, du kan placere. Disse magnetbånd forstås som en væg af robotten, hvorfor den blot vil vende om, hvis den kører hen mod det opmærkede område.

Du kan indstille den til to forskellige rengøringstilstande: Eco og Normal. Bruger du Eco Mode, vil den være mere lydstille og batterilevetiden forøges til cirka 90 minutter. Batterilevetiden er dog ikke noget problem, da robotstøvsugeren er programmet til selv at søge tilbage til sin ladestation, når behovet opstået.

Det er nemt at tømme beholderen på din Kobold Vr200. Du skal blot åbne låget øverst, fjerne beholderen, trække filteret ud, og hælde indholdet ud. Derfor tager det ikke lang tid. Du bør dog være forberedt på, at det sandsynligvis er en nødvendighed at tømme beholderen efter hver tur, den har kørt i boligen.

Under samme låg finder du desuden en USB-port til fremtidige firmware-opdatering. Alle nye opdateringer skal overføres til et USB-stik og tilsluttes robotten via den medfølgende USB-til-Mini-USB-omformer, så den kan tilsluttes maskinen. Det er nemt nok, men det kunne dog have været klaret bedre på andre måder.

Ydeevne

Styrken i robotstøvsugerne fra Neato kommer fra deres formidable navigation. De bruger en unik laser-navigation til at kortlægge rummet. Det er en teknologi og intelligens, der er blevet videreført i Kobold VR200 fra Vorwerk. Derfor er der garanti for en effektiv kortlægning og rengøringsrute.

Når rengøringen startes, vil VR200 bevæge sig roligt rundt og undgå diverse objekter, der skulle stå i vejen. Lige så snart dens hjørnebørster rammer noget, så flytter den sig væk. Derfor skal du ikke frygte for, at den ender med at vælte dine vaser eller krukker.

Den bør sagtens kunne støvsuge under din sofa, men det kan være svært for den at navigere rundt mellem spisebordsstole som følge af dens bredde. Det gør sig særligt gældende, hvis du har relativt samle stole, hvor der ikke er megen plads mellem deres ben.

Du skal ikke frygte for, at robotten kører ud over dine trapper eller andre afsatser. Den er udstyret med en sensor specifikt til at sikre mod dette. Det er en funktion, der er testet af hav af gange for at finjustere det til mindste detalje. Derfor er der absolut ingen risiko for, at sensoren slår fra eller lignende.

Fornem rengøringsevne

Indstiller du robotstøvsugeren til Eco Mode, får du en længere batterilevetid, men fortsat et fremragende rengøringsresultat. Der bliver gjort rent helt op til kanten af rummet. Har du behov for øget sugestyrke, så kan du blot skifte til Normal Mode, som forøger sugestyrken på robotten.

Du får et effektivt resultat på de fleste gulvtyper. Det betyder, du også kan forvente, du kan bruge denne robotstøvsuger på et gulvtæppe. På et gulvtæppe får du dog ikke et helt så effektivt resultat. Endvidere, så vil den ikke helt kunne erstatte en konventionel støvsuger til f.eks. en stor mængde spildt mel mm.

Lydniveau

Lader du Vorwerk Kobold VR200 køre i Eco Mode, så har den et støjniveau, der lyder på ca. 68,5 dB. Det er ikke specielt stille, men du kan sagtens føre en samtale, mens den kører. Der kunne dog godt have været arbejdet en tand mere med støjniveauet, hvis robotstøvsugeren for alvor skulle anbefales.

Hvis du i stedet vælger at bruge robotstøvsugeren i Normal Mode (det vil sige ved fuld kraft), så er niveauet en kende højere. Her vil du nemlig opleve et støjniveau, der lyder på ca. 69.7 dB. Det er svært at sige, hvorvidt det er for højt, da det er en personlig vurdering. Der findes dog mange modeller med lavere støjniveau.

Konklusion

Vorwerk Kobold VR200 er en kraftfuld og smart robotstøvsuger, som har mange positive elementer. Derfor er der også meget at synes om ved denne robot. Der er dog to ulemper, du skal være opmærksom på, hvis du har gjort dig overvejelser om at investere i en Kobold VR200 til at håndtere støvsugningen.

Den første ulempe er den høje pris. Det er faktisk billigere at købe en Neato Botvac Connected, der tilmed er en bedre robot. Du bliver også nødt til at undvære både Amazon Alexa, Google Home og IFTTT. Det er dog ikke alle, der mener, at det er en funktion, der er af høj kvalitet.

Hvis du køber en Kobold VR200 som en del af en pakkeløsning med en VK200, så giver det god mening. Ønsker du at investere i en robotstøvsuger, der kan bruges for sig selv, så er du bedre tjent med en model såsom Neato Botvac Connected, Neato Botvac D7 Connected eller Dyson Eye 360.